Al Grup Saltó estem molt feliços d’anunciar que hem estat els guanyadors del repte 5G de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.

 

Grup Saltó, ha rebut aquest dimecres, al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, un dels dos premis del Repte 5G organitzat per la Fundació Mobile World Capital Barcelona. El premi, dotat amb 100.000 euros, ens permetrà desenvolupar un projecte pilot amb persones de més de 65 anys que viuen soles a Barcelona i que són usuàries del Servei d’Atenció Domiciliària de l’Ajuntament de Barcelona.

SOMCARE és el nom de la proposta guanyadora, el qual es basa en millorar la qualitat de vida de les persones grans a través de la tecnologia, a través d’un robot assistencial capaç de moure’s i interactuar amb l’usuari per tal de donar suport a les necessitats quotidianes i d’acompanyament.

El projecte SOMCARE recrea una plataforma d’assistència, suport i seguretat per a gent gran a través d’aquest robot assistencial que es troba en el domicili de la persona amb qui es comunica, fent preguntes sobre els seus hàbits diaris com la medicació, l’alimentació, o sobre el seu estat general i aquesta informació s’envia a través de 5G a la plataforma SOM. La captació de dades a la plataforma permet activar diferents tipus d’actuacions com generar avisos als dispositius mòbils de familiars o cuidadors, activar altres peticions de serveis o generar alertes, entre d’altres. El repte abordat dóna resposta al problema d’oferir atenció a la gent gran mitjançant la utilització de solucions tecnològiques en el camp del IOT i amb l’ús de la tecnologia, posant aquesta al servei de les persones.

El repte “Improving quality of life for elderly (at home) through Technology” ha rebut 53 propostes d’un total de 14 països, entre ells França, Suècia, els Estats Units, Taiwan, Holanda, Alemanya, Canadà, Gran Bretanya i la Xina. El 50% dels participants eren empreses i emprenedors a nivell internacional.

Per a l’elecció dels guanyadors, s’ha valorat que les solucions tecnològiques proposades enforteixin el desenvolupament de nous serveis, superant barreres per accedir a serveis més personalitzats i accessibilitat econòmica. També s’ha tingut en compte que els projectes aprofitarien la immediatesa, la connectivitat en temps real, gairebé il·limitada i el baix consum d’energia que permet la tecnologia 5G.

El repte va començar el passat mes de febrer, amb el 5G com a marc tecnològic de fons, buscant solucions tant a nivell nacional com internacional per millorar la qualitat de vida de les persones grans a través de la tecnologia. Per a la definició del projecte, Grup Saltó, la Fundació MWCapital i l’Ajuntament de Barcelona hem treballat juntament amb l’Àrea de Drets Socials per conèixer les necessitats dels usuaris. L’Institut de la Robòtica per a la Dependència i la Fundació I2CAT participen també com a partners tecnològics en la realització del projecte pilot.