Group Saltó, en col·laboració amb les entitats socials ASPID i Grup MIFAS, ha iniciat un ambiciós projecte de teleassistència avançada amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i l’autonomia de persones amb discapacitat a Lleida i Girona. Aquest ambiciós projecte ha estat dissenyat per a «promoure la vida independent, millorar la qualitat de vida i combatre la solitud no desitjada» en aquest col·lectiu.

SOMCare és una plataforma de teleassistència avançada que pot gestionar robots assistencials i pensada perquè els professionals puguin centrar-se en labors de més alt valor afegit, deixant les accions repetitives i de poc valor per als robots.

A-Yud és un robot assistencial que permetrà dur a terme diferents funcions clau per al benestar de les persones amb discapacitat. Entre les seves capacitats destaquen recordatoris de cites i control de medicació, detecció de caigudes i sol·licitud d’ajuda en situacions d’emergència. A més, el robot permetrà realitzar vídeotrucades, fomentant la connexió social i reduint la sensació d’aïllament que algunes persones puguin experimentar.

També resulta molt beneficiós per als professionals ja que permet la digitalització dels documents i informació sobre les persones en el Cloud, així com l’automatització de les tasques repetitives i de poc valor. Aquest sistema innovador permetrà als professionals minimitzar la seva càrrega de treball i realitzar un servei amb un major valor afegit per a les persones.

El projecte, finançat per la Generalitat de Catalunya amb els fons Next Generation, ja està en marxa amb la implementació dels dos primers robots de teleassistència. Es preveu que abans de setembre entrin en funcionament 14 robots addicionals, per a atendre un total de 48 persones en la demarcació de Lleida i Girona fins a maig de 2025.

Group Saltó, empresa líder en el disseny i desenvolupament de la plataforma SOMCare, s’enorgulleix de participar en aquesta col·laboració transcendental. Jaume Saltó, CEO de Group Saltó, destaca el propòsit del projecte, que va més enllà de la simple assistència: «La nostra missió és brindar un acompanyament real i personalitzat a les persones amb discapacitat, fomentant el seu benestar emocional i social».

Bibana Bendicho, presidenta de ASPID, ressalta la importància d’aquesta iniciativa i el seu impacte positiu en la teleassistència tradicional que l’entitat ha brindat a milers de persones durant anys. «El projecte representa un pas endavant per a cobrir les necessitats específiques de les persones amb discapacitat, alguna cosa que fins ara no s’havia abordat de manera integral al país», afirma Bendicho.

Per part seva, Grup MIFAS aporta la seva alta experiència en l’àmbit de la discapacitat per a garantir que cada robot «A-Yud» sigui adaptat a les necessitats particulars de cada usuari, cobrint aspectes clau de l’assistència, rehabilitació i connexió amb l’entorn.

Albert Brescó, un dels primers beneficiaris del projecte, comparteix la seva experiència positiva en utilitzar el robot A-Yud. Gràcies a la seva ajuda, ha aconseguit millorar l’organització de les seves cites mèdiques i el seguiment de la seva medicació, la qual cosa ha influït positivament en la seva qualitat de vida.

El projecte és una aposta valuosa per a contribuir al benestar i autonomia de les persones amb discapacitat en aquests territoris. Aquesta iniciativa única i col·laborativa marca un precedent en la implementació de tecnologies avançades en l’àmbit de l’assistència social, representant un pas ferm cap a la inclusió i millora de la qualitat de vida dels qui més el necessiten.